Tussen de regels

Het is tegenwoordig schering en inslag op online media. Iemand beweert iets en anderen buitelen er overheen met ongenuanceerde reacties. Soms lijkt het wel of mensen niet willen begrijpen wat iemand bedoelt.

Het raakt de kern van wat Heleen Torringa kritisch denken noemt. Daarin staat het interpreteren van communicatieve intenties van sprekers en schrijvers en de reflectie erop centraal. Anders gezegd: een kritische denker gaat op zoek naar standpunten van sprekers en schrijvers die niet altijd expliciet zijn gemaakt en reflecteert daarop in het proces waarbij die zélf ergens een standpunt over vormt.

De sessie van Heleen Torringa bij Mixed Emotions Live draait om deze key message: “Uitspraken, inclusief wetenschappelijke, kunnen niets beweren. Het zijn de sprekers en schrijvers die een bewering tot stand brengen. Dit besef is essentieel bij oordeelsvorming. Kritisch denken is daarmee begrijpend oordelen.” Ze gaat graag in debat over de waarde en (on)bruikbaarheid van deze denkvorm voor het communicatievak!

www.mixedemotionslive.nl

Door:


Terug naar Mixed Emotions