Going Green Screen

Denk jij als je naar de bioscoop gaat na over de techniek die nodig is om die film te maken? Waarschijnlijk niet. Maar het is niet verkeerd om hier eens bij stil te staan en je te laten verbazen door de technische mogelijkheden. Daarom ben ik maar eens op onderzoek uit gegaan.    

Vijftig jaar na de originele Walt Disney film was daar ineens de nieuwe Jungle Book. Een regelrechte hit in de bioscopen. Geloof het of niet, deze film is compleet gefilmd voor een green screen.

Wat is een green screen?
In de filmindustrie staat de green screen technologie bekend als “chroma keying”. Acteurs en decorstukken worden voor een effen kleur doek of scherm geplaatst, welke meestal groen is. Digitaal worden de groene delen vervangen door achtergronden, texturen en zelfs computer generated personages, zoals de vele wilde dieren in The Jungle Book.

Er is dus alleen gefilmd in Los Angeles in een oud, leegstaand gebouw. En geen enkele keer buiten. Alles is geanimeerd, met uitzondering van de hoofdrolspeler Neel Sethi, die Mowgli speelt.

Waarom een green screen?
Het werken met een green screen was een bewuste keuze van de makers. Er wordt met een green screen gewerkt, omdat groen het meest afwijkt van de menselijke huidskleur. Maar met een groen scherm werken in een groene jungle, dat werkt toch niet? Klopt! Daarom is er gekozen voor een donkerblauw doek, want deze zorgt voor veel contrast met de groene jungle decorstukken. 

Hoe tof is het dat dit allemaal kan! Meer zien? Check hier een filmpje over the making of The Jungle Book.

Door:


Terug naar Mixed Emotions