FLASH/FLUSH

Ook zo moe van het updaten van je Flash Player? Hoe vaak hebben we dát inmiddels met z’n allen wel niet gedaan? Maar binnenkort is het niet meer nodig. Flash is op sterven na dood.

Een stukje internetgeschiedenis. Aan het einde van de vorige eeuw, toen we langzaam aan het internet begonnen te wennen, ontstond er behoefte aan meer beleving. Tot dan toe stond er op een site meestal niet veel meer dan een hoop tekst en soms een plaatje. En daar was ineens Flash! Het bood enorm veel mogelijkheden. Je kon er muziek, video en animaties mee afspelen. En met grafische elementen kon je eindeloos spelen en inzoomen. Het probleem was alleen dat sommige websites er nogal in doorsloegen. Bewegen om het bewegen zeg maar. Gelukkig zijn we daar inmiddels op teruggekomen.

Adobe
De eerste versie van Flash ontstond al in 1996. Toen nog onder de vleugels van Macromedia. Maar toen Adobe het in 2005 overnam, werd het de standaard. Het zit ook gewoon in hét softwarepakket voor de creatieve industrie: Adobe’s Creative Suite. Naast programma’s als Photoshop, Indesign en Illustrator. Niet gek dat de Flash Player - de plug-in voor je browser om Flash-content in een website af te spelen - op ongeveer 90% van alle computers staat.

Problemen
Maar toch. Het was vanaf het begin software met problemen. Het kon websites enorm traag maken. En er zijn altijd problemen met de veiligheid geweest. Er waren vele lekken in de code en zelfs dit jaar moest Adobe nog grote beveiligingsupdates doen omdat hackers 400 gigabyte aan data hadden gestolen. Tja, zoiets valt wel op.

Killer Jobs
Toch was dit niet het grootste probleem voor Flash. Dat was Steve Jobs. In 2007 bracht hij met Apple de eerste iPhone uit. Een revolutie in mobiel internetverkeer ontstond. En die telefoon... ondersteunde geen Flash! Een storm van verontwaardiging brak los. Maar Jobs hield voet bij stuk. In 2010 noemde hij de software ouderwets, gepatenteerd, inefficiënt en ongeschikt voor mobiel. Ook webontwikkelaars willen al langer af van Flash. Ze vinden dat HTML5 de standaard moet worden in internetland. En YouTube zag Flash liever ook verdwijnen.

End of life
Zoveel tegenwerking, dat trekt niemand. Flash loopt nu op zijn laatste benen. Adobe heeft in feite de stekker er al uitgetrokken. Zonder al te veel spijt overigens. Alex Stamos, de beveiligingsbaas van Facebook, vroeg in juli om nog meer duidelijkheid; een 'end-of-life'-datum van Adobe. Kortom, een officiële doodsteek. Doortrekken maar, Adobe!

 

“It is time for Adobe to announce the end-of-life date for Flash and to ask the browsers to set killbits on the same day.”

Alex Stamos, Chief Security Officer Facebook

Door:


Terug naar Mixed Emotions