Betaal jij al met bitcoins?

Bitcoins, je hebt er vast wel van gehoord. Maar wat zijn het en hoe werkt het? Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst van Media Villa Arnhem die in het teken stond van deze virtuele munt. En inmiddels heb ik - hoera! -  mijn eerste bitcoins gekocht.

Wat zijn bitcoins?
Om te beginnen is de bitcoin een valuta, net als de euro, dollar en yen. De bitcoin heeft dus een eigen koers en je kan ermee betalen. Er zijn steeds meer plekken waar dit kan, zowel online als in ‘fysieke’ winkels. In Arnhem bijvoorbeeld, kan je al op meer dan 50 plekken met bitcoins betalen. En dat aantal neemt alleen maar toe.

Daarnaast is bitcoin open-source software. Er is dus geen eigenaar (er is geen bedrijf ‘Bitcoin’) en iedereen kan meedoen. Je hoeft alleen de software te downloaden en je kan wereldwijd geld overmaken zonder tussenkomst van commerciële partijen (banken) of toezichthouders. Dit is revolutionair en zet de manier waarop we met geld omgaan op zijn kop! Meer weten over hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn? Neem een kijkje op deze site of lees het nog eens na in de laatste editie van ons Mixed Emotions magazine.

Onbekend maakt onbemind
Ondanks de vele mogelijkheden is het imago van de bitcoin niet al te best. Het zou onveilig zijn, met wisselende koersen en louche praktijken. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar ook een groot gehalte ‘onbekend maakt onbemind’. De komst van bitcoins wordt vergeleken met de komst van het internet. Twintig jaar geleden vond men het internet eng en ingewikkeld. Men kon zich niet voorstellen waar je het internet voor nodig zou hebben...

Innovatie
Dat bitcoins ingrijpende gevolgen zullen hebben voor de manier waarop wij met geld omgaan, daar ben ik van overtuigd. Hoe snel dit gaat en wat de gevolgen precies zijn, dat weet niemand. Ik zie het echter wel als een positieve ontwikkeling en denk dat de innovatie versnelt naarmate meer mensen het gaan gebruiken. Verdiep je daarom eens in bitcoins, ga ermee aan de slag en stimuleer zo de innovatie!

Aan de slag met bitcoins!

Door:


Terug naar Mixed Emotions