AUWTEURSRECHT

Waarom mag je niet die nieuwe hit van Beyoncé gebruiken in je commercial? Waarom kun je niet zomaar een foto van de Erasmusbrug maken voor je advertentie? Even een overzichtje van hoe dat ook alweer zit met auteursrecht.

Definitie
Auteursrecht is het recht van de maker of een rechtverkrijgende van een werk van literatuur, wetenschap of kunst om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt openbaar gemaakt of verveelvoudigd. Het auteursrecht ontstaat in Nederland van rechtswege, als gevolg van de Conventie van Bern (1886). Er hoeft dus niets gedeponeerd of geregistreerd te worden.

In de reclame
Een hele mond vol. In de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat een vormgever in dienst bij een reclamebureau geen rechten heeft over wat hij maakt. Die liggen bij de werkgever. Maar bij een freelancer ligt dat anders. Die heeft wel auteursrecht. Goed om in de gaten te houden. En neem bijvoorbeeld een website. De opdrachtgever mag die gebruiken, op een server plaatsen en er bezoekers op ontvangen, maar zonder auteursrecht mag hij geen aanpassingen doen.

Op locatie
Een onderdeel van het auteursrecht is het beeldrecht. De architect van de Erasmusbrug in Rotterdam wil bijvoorbeeld niet dat foto’s van zijn brug in commerciële uitingen wordt gebruikt. Effe een dingetje om rekening mee te houden als je daar op locatie gaat fotograferen.

Regeltjes
En zo zijn er nog tientallen situaties te noemen waar auteursrecht een rol speelt. Voor de duidelijkheid even de belangrijkste regels voor auteursrecht in Nederland op een rij:

• het is automatisch: zodra iemand een werk maakt, rust daar auteursrecht op.

• opzettelijke inbreuk is een misdrijf (art. 31 jo. 33 Aw).

• eigennamen en uitvindingen hebben geen auteursrecht

• het vervalt zeventig jaar na overlijden van de maker

• rechten zijn overdraagbaar door middel van een onderhandse akte.

• er kan ook gebruiksrecht of een licentie worden afgegeven.

• enige kopieën voor eigen oefening, studie of gebruik mag wel (thuiskopie)

Kortom: om pijnlijke situaties te voorkomen is het slim om er van tevoren duidelijke afspraken over te maken!

 

Auteursrecht bij Emotion
Wij denken er eigenlijk heel simpel over; heb je de rekening betaald, dan liggen alle rechten bij jou. Je mag dus helemaal zelf weten wat je doet met je advertentie, foto of folder. Bij digitale producten zijn er nuances omdat er soms plug-ins van derden worden gebruikt. Daar hebben wij natuurlijk niets over te zeggen.

Door:


Terug naar Mixed Emotions